‘Nee’ leren zeggen en anders een lesje schenenschoppen en ballenraken
Opvoeding

‘Nee’ leren zeggen en anders een lesje schenenschoppen en ballenraken

jun 29, 2018 Geen reacties

De Cirkels van nabijheid

Afgelopen maart publiceerde ik een blog over de nieuwe therapie die Elynn ging volgen op het revalidatiecentrum, de Cirkels van nabijheid. Omdat ze onbekenden buiten op straat aansprak en ze mensen uit het niets vastpakte, knuffelde en kusjes gaf. Ahum, dat is niet sociaal wenselijk, ook niet als de wereld daardoor een beetje meer ontdooit, liefde opbloeit en mensen weer durven te praten met elkaar. Het is niet wenselijk gedrag. Ook niet vanuit de belevingswereld van een 7-jarig, correctie in emotionele leeftijd, 4-jarig meisje. Punt.

‘Nee!’ leren zeggen

In therapie dus. Om de normen en waarden te leren binnen onze samenleving en voor haar eigen veiligheid, met het oog op ‘nee’ leren zeggen, nu en in de pubertijd tegen ongewenste handen. De juffen en therapeuten op school leren haar, waarom het zo belangrijk is dat ze begrijpt dat ieder mens grenzen heeft. Dat ze niet zomaar iemand mag aanraken en dat ze zelf ook haar grenzen moet leren aangeven. Omdat haar lichaam van haar is en alleen van haar.

Aan haar uitleggen wat grenzen zijn, dat is moeilijk. In dat mooie koppie zitten namelijk gedachten als: jou wil ik knuffelen want ik vind je lief, mag ik je hand pakken want ik wil met je dansen, mag ik op je schoot zitten want dan voel ik me zo verbonden… mag ik je kussen want ik houd toch van je in plaats van gedachten als: knuffelen met jou is raar want ik ken je niet, ik pak je hand niet omdat ik niet naast je wil lopen, ik ga niet bij je op schoot zitten, dat vind ik eng en ik geef geen kusjes! ik ben toch al 7!

Omgangsvormen zijn soms best lastig

Ze is momenteel een paar maanden onderweg met de therapie en het gaat verassend goed! Eigenlijk wist ze al vrij snel, dat als we buiten een onbekende tegenkomen, ze niks mag zeggen en gebaart naar me met ‘mondje dicht’. Ze weet ook al dat ze alleen bij papa, mama, opa en oma op schoot mag zitten om te kussen en te knuffelen, met de rest van de wereld niet. En ik moet toegeven, dat het voor ons als ouders ook best lastig is om na te denken over de omgangsvormen die we hebben met familie en vrienden. We hebben een knuffelfamilie en we geven zelf ook snel een kus of knuffel. Om haar te helpen zijn familie, vrienden en kennissen geinstrueerd. Alleen een hand geven dus of een gezellige high five.

Ze krijgt de lol erin

De juffen merken dat Elynn de lol erin krijgt. Er was van de week een oma van een klasgenootje die in de gang stond te wachten om haar kleindochter op te halen. Elynn merkte haar op en riep hard door de gang: oma! hallo oma! De juf gebaarde Elynn stil te zijn en vertelde haar dat oma in de blauwe cirkel hoorde, bij de onbekenden. Nee hoor! zei Elynn. Ik heb deze oma al vaker gezien! De roze cirkel dus! Erg komisch.

Lesje schenenschoppen en ballenraken

Ik heb het volste vertrouwen erin dat Elynn, dankzij deze therapie, bet begrip omgang en sociale vaardigheden beter leert kennen en deze ook weet toe te passen. Want ook al is ze nu pas 7 jaar, over pak hem beet 5 jaar begint haar lichaam andere vormen aan te nemen en is ze nog kwetsbaarder dan nu. Misschien leer ik haar tegen die tijd ook nog wel een lesje zelfverdediging, orentrekken, armdraaien, schenenschoppen, ballenraken…Mocht de therapie toch te moeilijk voor haar zijn. Dat geeft mijn moederhart toch wat meer rust.

 

You Might Also Like

Ik gil even hard tegen mijn spiegelbeeld uit frustratie en ga daarna weer door

Kap nou eens met dat geruzie!

Als zwemles en een zwemdiploma niet vanzelfsprekend is voor je kind

De normen en eisen van een 7-jarige

Niet langer shoppers bij hun billen grijpen!

Ipad kinderen! screen koters ofwel de monitor generatie

Voor haar nieuwe id-kaart is deze pasfoto ongeschikt hoor ik hem zeggen

Ik staar met open mond naar het briefpapier…

Ons avondritueel? Een koude karbonade en een neuskus vol tederheid

Ze hoort tegenwoordig de kinderstemmen vanachter ons tuinhek maar al te goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *