Een kerst vol glitters, glans en… prikkels
Geen categorie Kinderen

Een kerst vol glitters, glans en… prikkels

dec 27, 2018 Geen reacties

Kerstsfeer

Glitters dwarrelen uit de kerstboom. Gekleurde, vrolijke kerstballen pronken aan de takken en de kerstkransjes glimmen onder een dakje van chocolade. Giechelende kinderstemmetjes klinken door het huis, terwijl een heerlijk deuntje op de achtergrond de woonkamer vult met…kerst. Zucht. Wat hebben we genoten van elkaar en van onze familie. De kerstdagen zijn weer voorbij. Maar we hebben nog iets in het vooruitzicht! Want wat gaan we nog genieten van the day(s) after! Prikkels! Want dat het gaat knetteren en knallen, dat is zeker! … en dan heb ik het niet over oudejaarsavond.

De dagen na kerst…

De dagen na kerst zijn bijzonder bij ons. Van rustig nagenieten van de knabbels die zijn overgebleven, naar knallende frustraties achter een gesloten kinderkamerdeur. Van afkoelen en tong uitsteken naar het geven van warme, liefdevolle knuffels. Van boze tranen naar natte lachogen in 20 seconden. Van luidkeels gillen tot zachte giechels. Van een gefrustreerde moeder naar een zenmama. Van een blij kind naar een boze speelgoedgooier. Van een ‘zullen we gezellig samen’ naar een ‘laat me met rust’. Van een huilende ‘ik weet het niet meer’ naar een ‘het komt wel goed lieverd’. Een huis waar de emoties tegen de muren worden geketst.

Ontprikkelen!

Ontprikkelen noemen we dat. De feestmaand geeft haar veel plezier, maar helaas ook de nodige prikkels. De kerstdagen, de kerstvakantie, een ander ritme aannemen. Anders eten, anders wakker worden, anders aankleden, later naar bed, een kerstboom in huis, haar juffen moeten missen… Maar we stropen onze mouwen op! We laten die emoties lekker ketsen tegen die muren en we vangen ze later wel weer op. We mogen boos zijn, we mogen huilen. We mogen gillen, we moeten lachen. Vooral om onszelf. We mogen gekke bekken trekken en naar elkaar brullen. Maar we maken het altijd weer goed. Nee, we maken het BETER!

Rust terug vinden

Ons huis. Waar je de ruimte krijgt om te ontladen. Waar je je emoties mag laten vliegen. Je stem mag laten horen. Laat alsjeblieft je stem horen! Laat me weten wat je denkt, wat je voelt. Zodat ik je nog beter kan begrijpen. Samen vinden we weer de rust, de structuur terug. Er is weer een kerst voorbij gegaan.

Een kerst vol glitters, glans, prikkels en heel veel liefde

 

 

You Might Also Like

Even een momentje rustig tandenpoetsen zit er soms niet in

Als een Eskimo met bevroren wimpers

Als je je jonger voelt dan je werkelijk bent…

Mijn eerste kind is gehandicapt, durf ik voor een tweede te gaan?

Het moet voor haar niet makkelijk zijn om dagelijks alle impulsen proberen terug te stoppen in hun eigen hokjes nadat ze ze heeft uitgelaten

De 18 vooroordelen over gehandicapte kinderen

Tegelijkertijd weet ik dat deze onrust op haar kan overslaan en waar ik de prikkels weg tel in de 10 tellen regel, kan zij ze moeilijker kwijt

De toonhoogte heeft wel wat weg van een groepje herdershonden die vol bij hun ballen worden gegrepen

Waarom hijs je jezelf ook alweer in zo’n spuuglelijk kostuum?

Het geven van een kinderfeestje door mijn gehandicapte dochter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *