Een kerst vol glitters, glans en… prikkels
Kinderen

Een kerst vol glitters, glans en… prikkels

dec 27, 2018 No Comment

Kerstsfeer

Glitters dwarrelen uit de kerstboom. Gekleurde, vrolijke kerstballen pronken aan de takken en de kerstkransjes glimmen onder een dakje van chocolade. Giechelende kinderstemmetjes klinken door het huis, terwijl een heerlijk deuntje op de achtergrond de woonkamer vult met…kerst. Zucht. Wat hebben we genoten van elkaar en van onze familie. De kerstdagen zijn weer voorbij. Maar we hebben nog iets in het vooruitzicht! Want wat gaan we nog genieten van the day(s) after! Prikkels! Want dat het gaat knetteren en knallen, dat is zeker! … en dan heb ik het niet over oudejaarsavond.

De dagen na kerst…

De dagen na kerst zijn bijzonder bij ons. Van rustig nagenieten van de knabbels die zijn overgebleven, naar knallende frustraties achter een gesloten kinderkamerdeur. Van afkoelen en tong uitsteken naar het geven van warme, liefdevolle knuffels. Van boze tranen naar natte lachogen in 20 seconden. Van luidkeels gillen tot zachte giechels. Van een gefrustreerde moeder naar een zenmama. Van een blij kind naar een boze speelgoedgooier. Van een ‘zullen we gezellig samen’ naar een ‘laat me met rust’. Van een huilende ‘ik weet het niet meer’ naar een ‘het komt wel goed lieverd’. Een huis waar de emoties tegen de muren worden geketst.

Ontprikkelen!

Ontprikkelen noemen we dat. De feestmaand geeft haar veel plezier, maar helaas ook de nodige prikkels. De kerstdagen, de kerstvakantie, een ander ritme aannemen. Anders eten, anders wakker worden, anders aankleden, later naar bed, een kerstboom in huis, haar juffen moeten missen… Maar we stropen onze mouwen op! We laten die emoties lekker ketsen tegen die muren en we vangen ze later wel weer op. We mogen boos zijn, we mogen huilen. We mogen gillen, we moeten lachen. Vooral om onszelf. We mogen gekke bekken trekken en naar elkaar brullen. Maar we maken het altijd weer goed. Nee, we maken het BETER!

Rust terug vinden

Ons huis. Waar je de ruimte krijgt om te ontladen. Waar je je emoties mag laten vliegen. Je stem mag laten horen. Laat alsjeblieft je stem horen! Laat me weten wat je denkt, wat je voelt. Zodat ik je nog beter kan begrijpen. Samen vinden we weer de rust, de structuur terug. Er is weer een kerst voorbij gegaan.

Een kerst vol glitters, glans, prikkels en heel veel liefde

 

 

You Might Also Like

Als een Eskimo met bevroren wimpers

spraak-en taalstoornis

Mijn gehandicapte dochter geeft een kinderfeestje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *