en… LOS! Als een wilde sta ik te juichen
Ontwikkeling

en… LOS! Als een wilde sta ik te juichen

nov 21, 2017 No Comment

Half struikelend bereikt ze de overkant

Een van de mooiste momenten was toen Elynn haar eerste stappen zette, los. Wiebelig, voorzichtig… en onzeker maar LOS! Van de stoel naar de bank gevlogen om maar niet te vallen, onderweg een aantal keren half struikelend, maar bij punt B aangekomen. Ik weet nog goed dat we stonden te klappen en te juichen als een wilde en Elynn daardoor nog enthousiaster werd. Minder oplettend ook waardoor ze af en toe de bank miste en halverwege haar reis een afslag besloot te nemen richting het vloerkleed.

Het mooiste cadeau… een hersenoperatie

Elynn lag tot zeker de leeftijd van een jaar het plafond te bestuderen en kon, door haar lage spierspanning en minder goede balans, niet rechtop zitten zonder ondersteuning. Door de hevige epilepsie kon ze daarin ook niet ontwikkelen. Na iedere aanval was ze het geleerde weer kwijtgeraakt en bleef ze achter in een vermoeid lichaam. Toen ze 1 jaar was kreeg ze het mooiste cadeau dat er bestond. Dat was geen poppenwagen. Dat was haar hersenoperatie. Dankzij deze operatie werd ze aanvalsvrij en kon ze voor het eerst spierballen kweken en balans opbouwen.

Meer lezen over haar hersenoperatie?

Schrik niet van de rij krammen zei de chirurg, terwijl ik naar haar opgeblazen hoofdje staarde

Ik brak regelmatig mijn nek over haar rollators

Vanaf dat moment is de fysiotherapie gestart. Een paar keer per week kwam onze vaste fysiotherapeute aan huis om Elynn, in haar vertrouwende omgeving, te helpen met staan en lopen. We hebben een statafel gehad, een looprekje en ik heb mijn tenen tig keer gestoten aan haar rollators en een driehoekstoeltje op wielen. Ons huis leek wel de stalling van een bejaardentehuis maar dat was niet erg. Elynn leerde haar balans te vinden al ging dat wel met een hoop gegil en frustratie. Ik vond het vaak vreselijk om te zien hoe mijn kleine meid, na alle ellende die geweest was, weer opnieuw moest strijden. Weer te gaan voor een nieuw doel. Weer met bloed, zweet en een emmer vol tranen oefenen, oefenen, oefenen…

Ze commandeerde me speelgoed te pakken

Maar Elynn was een vechter en ging door. Wij ook. Ze verplaatste zich al rijdend in haar driekhoekstoeltje van de tuin tot aan de keuken met een grote glimlach op haar gezicht. Na weer een periode van oefenen vloog het driehoekstoeltje de deur uit en maakte plaats voor een rollator. Op den duur leerde Elynn op school korte stukjes los te lopen en kreeg er plezier in. We zijn nu op een punt gekomen dat Elynn los loopt. Waar ik een paar jaar terug nog rond gecommandeerd werd om speelgoed voor haar te pakken of koek uit de voorraadkast, vraag ik haar tegenwoordig om zelf te gaan. Af en toe krijg ik nog weleens een blik van haar die zegt ‘dacht het niet’ maar vaak roept ze ‘oh ja! tuurlijk!’. Als ik dan zie hoe trots ze is als ze wegloopt dan smelt ik.

Het doet zeer te horen dat ze geduwd is

Wat ik wel soms nog spannend vind is dat ze op school, tussen de andere kinderen, wat wiebelig rondloopt en al een paar keer gevallen of geduwd is. En al weet ik dat het erbij hoort, toch vind ik het verdrietig en staan mijn voelsprieten op scherp. Ik weet dat ik niet haar hele leven haar hand kan vasthouden en haar kan behoeden voor gevaarlijke situaties, maar mijn hart vind dat lastig. Als ze thuiskomt uit school met het verhaal dat ze geduwd is en hard gevallen dan doet dat zeer om te horen. Omdat het haar zeer doet. Maar met vallen en opstaan leer je en dat vertel ik haar ook. En dan vertel ik haar hoe trots ik op haar ben omdat ze al zo goed kan lopen. En dat dat toch een cadeautje is. Helemaal omdat de voorspelling was dat ze nooit zou gaan lopen. En kijk haar nu eens gaan! Naast rolstoelcoureur ook behendig snelwandelaar geworden!

You Might Also Like

Als zwemles en een zwemdiploma niet vanzelfsprekend is voor je kind

Tegelijkertijd weet ik dat deze onrust op haar kan overslaan en waar ik de prikkels weg tel in de 10 tellen regel, kan zij ze moeilijker kwijt

Ik staar met open mond naar het briefpapier…

Als je je jonger voelt dan je werkelijk bent

De normen en eisen van een 7-jarige

De kunst van het herhalen: Elynn knalt de woorden er als een mantra uit!

Als ze haar kaka nou eens op die pot dumpt!

Even een momentje rustig tandenpoetsen zit er soms niet in

Het moet voor haar niet makkelijk zijn om dagelijks alle impulsen proberen terug te stoppen in hun eigen hokjes nadat ze ze heeft uitgelaten

Ik ben gestopt met het vergelijken van Elynn met leeftijdsgenootjes. Dat ze achter loopt is inmiddels wel duidelijk geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *