De normen en eisen van een 7-jarige
Opvoeding

De normen en eisen van een 7-jarige

jan 26, 2018 Geen reacties

normen en eisen

Soms begrijp ik haar niet. Dan kan ze uit het niets boos worden en gaan gillen. Hard en vol frustratie. Ze moet dan ontladen, net als ieder ander kind van 7 jaar die de wereld probeert te begrijpen en naar haar hand wil zetten. Het heeft alles te maken met normen en eisen, euh, waarden. Alleen is het verschil met andere 7-jarigen dat mijn meid meervoudig gehandicapt is en vaak moeilijk te lezen. Ze geeft signalen af van ongenoegen, soms van iets wat dagen geleden voorgevallen is en dat moeten wij dan raden. Als een soort hints. Het oplossen van haar raadsels, die een moeilijk probleem omschrijven. Zo gezellig hier altijd bij ons thuis!

jij stomme poep

En dat vind ik moeilijk. Toen ze jonger was konden we haar enigszins wat sturen en sussen. Tegenwoordig gedraagt ze zich soms als een dolle 7-jarige die al prepubert en moeten we soms rennen voor ons leven om niet te worden geraakt door ‘jij stomme poep!’, ‘echt niet raar kind jij!’ of simpelweg harde krijskogels. En ondanks dat de uitspraken die ze doet heel onschuldig klinken allemaal, werken ze wel door op je zenuwstelsel. Mijn zenuwstelsel. Mijn man blijft meestal kalm en denkt: doe jij maar even fijn ontladen hoor meid. Man! had ik maar wat meer van zijn kalmte en rust in plaats van trillende ledematen, rode wangen en strijdlustige ogen die klaar zijn voor een tegenaanval.

strijden voor wat ze wil

Maar, het is een teken dat ze goed ontwikkelt. Dat ze steeds meer haar eigen persoontje wordt en waar ze bereidt is om te strijden voor hetgeen wat ze wil en nodig heeft! Ik moedig dat graag aan maar hoop natuurlijk wel dat ze leert communiceren op een manier die respectvol is. Je kunt met woorden een hoop bereiken wat met gillen te proberen valt. Maar vaak niet lukt. En tegelijkertijd herken ik zo mezelf in haar. Haar ongeduld dan vooral. Als ik iets nodig heb wat ik niet direct kan krijgen, wordt ik onrustig vanbinnen. ‘De weg ernaartoe is vaak mooier dan het doel zelf” Prachtige uitspraak door ‘wie het weet mag het zeggen’ en natuurlijk weet ik ook dat het waar is, meestal. Maar het lukt me vaak niet.

Die uitspraak werkt trouwens niet altijd hoor. ‘de weg naar de supermarkt is vaak mooier dan het kopen en opeten van die Tony’s’. Echt niet! Hij werkt wel weer bij ‘de weg richting de poepbillen van je kind is vaak mooier dan het verschonen ervan’. Dat klopt! Al heb je onderweg misschien al wel die schijtlucht in de gaten wat de roadtrip wellicht wat minder aangenaam maakt maar als je nog snel een pak koekjes in je bakkes steekt voordat je de trap oploopt, dan is de reis aangenamer dan het doel. Iets om over na te denken dus.

moeilijk te pijlen soms

Mijn bedoeling was dat deze blog persoonlijk zou worden. Dat ik mijn hart zou luchten over Elynn haar woede uitingen en hoe ik me daarbij voel. Maar eerlijk gezegd heb ik, na het schrijven van bovenstaande woorden, helemaal geen zin in klagen. Dat het af en toe zwaar is om haar op te voeden is een waarheid. Dat ze soms moeilijk te begrijpen is en niet goed te pijlen, dat ook. Maar wat me vooral aan het denken zet is dat Elynn goed ontwikkelt en dat ze het in zich heeft om dit gedrag te laten zien. Dat ze vecht voor wat ze wil en nodig heeft. Dat we een mooie reis maken met elkaar als gezin en dat we alle tegenslagen en moeilijkheden aankunnen en proppen in ons eigen, persoonlijke vakantieboek. Als afsluiter wil ik benoemen dat chocolade helpt in moeilijke tijden. In gezellige tijden. Eigenlijk in alle tijden. Dus. Kom maar op, Elynn, met je prepuberale uitingen dit weekend! Dan zorg ik ervoor dat de voorraadkast is aangevuld!

 

 

 

You Might Also Like

Ik staar met open mond naar het briefpapier…

‘Nee’ leren zeggen en anders een lesje schenenschoppen en ballenraken

Ons avondritueel? Een koude karbonade en een neuskus vol tederheid

Als zwemles en een zwemdiploma niet vanzelfsprekend is voor je kind

Niet langer shoppers bij hun billen grijpen!

Ipad kinderen! screen koters ofwel de monitor generatie

Kap nou eens met dat geruzie!

Ze hoort tegenwoordig de kinderstemmen vanachter ons tuinhek maar al te goed

Ik gil even hard tegen mijn spiegelbeeld uit frustratie en ga daarna weer door

Voor haar nieuwe id-kaart is deze pasfoto ongeschikt hoor ik hem zeggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *