Tegen de 3-minuten-regel bij de tandarts kan ze niet opboksen!
Gezondheid

Tegen de 3-minuten-regel bij de tandarts kan ze niet opboksen!

apr 13, 2018 Geen reacties

Hyper! want ze mocht naar de tandarts!

Afgelopen woensdag was een speciale dag. Volgens Elynn een hele leuke dag! Ze mocht namelijk thuisblijven van school, want we hadden plannen. We gingen namelijk wat leuks doen waar Elynn heel veel zin in had! We gingen… naar de tandarts!!!

De tijd van de afspraak viel natuurlijk weer eens heel gunstig. Eind van de ochtend, waardoor naar school gaan voor een 1,5 uur geen optie was. Ze zou langer hyper in de taxi zitten naar school dan dat ze daadwerkelijk, hyper, les zou volgen. Ik besloot haar, na een kort overlegje met de juf, thuis te houden. Beter voor de andere kinderen uit de klas ook, want Elynn was overactief aanwezig die ochtend, wiebelend, zenuwachtig omdat de woensdag anders verliep dan normaal. Met haar afwezigheid konden de anderen beter opletten in de klas. Daarnaast bleek Elynn ook niet helemaal lekker te zijn kwam ik later op de dag achter. Dat verklaarde waarschijnlijk ook haar uitbundige, overal en nergens gedrag.

Tegen de ‘3-minuten-regel’ kan ze niet opboksen

Elynn gaat naar een speciale tandarts. Met speciaal bedoel ik een tandarts, die kinderen en volwassenen behandelt die door een beperking niet naar de eigen tandarts kunnen, die extreem angstig zijn voor de tandarts of die aangeboren tandheelkundige afwijkingen hebben. Elynn valt in categorie 1 en 2. Onze ‘eigen’ tandarts zit op 2 hoog. Nu kan ze best die trappen wel opkomen met mijn hulp, maar tegen de ‘3-minuten-regel’ (vanaf het moment van handje schudden tot aan de doei tot over 6 maanden) kan ze niet opboksen. Ze redt het echt niet met 3 minuten. Ze heeft al ruim 10 minuten nodig om op de stoel te gaan zitten, te blijven zitten ook, en haar mond open te doen.

Daarnaast vindt ze het bij de tandarts gewoon best eng omdat hij aan haar mond gaat zitten. Ze heeft een erg gevoelige mond. Door haar prikkelverwerkingsstoornis vindt ze het niet zo leuk als iemand aan haar mond of aan haar tanden zit. Tandenpoetsen gaat best aardig nu hoor, na jarenlang oefenen en heel langzaam over te gaan naar de elektrische tandenborstel. Daarover lees je meer in de blog hieronder.

Even een momentje rustig tandenpoetsen zit er soms niet in

De assistente zingt de liedjes uit volle borst mee

Dus onze ‘eigen’ tandarts valt voor nu af. Deze ‘speciale’ tandarts is een hele leuke vrouw. Ze trekt gemiddeld 20 minuten voor Elynn uit. Ze voert fijne gesprekjes met haar, stelt haar gerust en zingt liedjes voor haar. De assistente die normaal gesproken bij onze eigen tandarts niet verder komt dan ‘goeiemorgen’ om vervolgens direct weer achter haar beeldscherm te verdwijnen, is de assistente bij deze speciale tandarts een echte rechterhand. Een meedenker, een meedoener, die gewoon uit volle borst de kinderliedjes verder afmaakt als de tandarts even is afgeleid of met Elynn praat. Fantastische mensen!

Haar nekharen gingen ervan overeind staan…

We komen bij deze tandarts sinds Elynn haar 5e jaar ongeveer. Elynn kwam 2 jaar geleden binnen met haar staart tussen de benen, angstig om haar heen kijkend naar alles wat geluid maakte en kon bewegen. De tandartsstoel bijvoorbeeld, waar andere kinderen met een grote glimlach in ploffen en vol spanning wachten tot deze omhoog komt, gingen bij Elynn haar nekharen overeind staan en begon ze te gillen. De stofzuiger, ook zo’n leuk apparaatje. Man, wat heeft ze hier aan moeten wennen allemaal.

Maar… sinds een half jaar ongeveer merk ik dat ze het steeds beter accepteert. Sterker nog, ze wil de tandarts nu met alles helpen. De tandarts mag tegenwoordig haar tanden tellen en haar mond aanraken. Elynn mag zelf de stoel en de stofzuiger bedienen en zodra de grote lamp aangaat gaat ze zelf al liggen.

Ze kon niet stoppen met wiebelen

Dus afgelopen woensdag riep Elynn vol enthousiasme dat ze zo’n zin had in de tandarts! Ze was druk, vol spanning, een beetje emotioneel en kon niet stoppen met wiebelen. Of er ooit een moment komt dat ze mee kan naar onze ‘eigen’ tandarts, dat weet ik niet. Eigenlijk vind ik het ook wel goed zo. Die spanning zal er altijd wel zijn en met die 3 minuten die we krijgen voor een bezoekje daar kopen we nog geen ‘hallo tandarts’ voor bij haar!

 

 

 

You Might Also Like

Dat yoga-uurtje bestaat uit ruften, kwijlen en snurken!

Huilend roep ik dat ze niet uit de aanval komt

Eindelijk, na al die jaren, dat buikspek van je af kunnen gooien!

Als ze haar kaka nou eens op die pot dumpt!

Schrik niet van de rij krammen zei de chirurg, terwijl ik naar haar opgeblazen hoofdje staarde

Haar eerste verjaardag vierden we in het ziekenhuis, ondanks alle zorgen om haar gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *