De 18 vooroordelen over gehandicapte kinderen
Kinderen

De 18 vooroordelen over gehandicapte kinderen

nov 07, 2017 1 Reactie

De 18 vooroordelen over gehandicapte kinderen!

Het is mij opgevallen dat kinderen met een handicap regelmatig door een vooroordeel anders worden aangekeken of behandeld. Vaak door mensen die van horen zeggen ‘iets’ weten over deze bijzondere groep kinderen en daar hun mening op baseren of mensen die eigenlijk helemaal geen enkel idee hebben en oordelen naar wat zij zien. Nou, geloof me! you ain’t seen nothing yet!  Ik vind dat er veel te snel en te gemakkelijk een stickertje op die mooie hoofdjes wordt geplakt met de tekst: ‘stom, vies en lui’. Want als er iemand in deze wereld een sticker verdient met de term: ‘ geweldig, liefdevol en volhoudend’ dan zijn het wel kinderen met een handicap.

TABOE’S!

Ik heb er zelf ook eentje. Elynn, mijn prachtige dochter van 6 jaar met een meervoudige beperking. En zij is zoveel meer dan ongeduldig, een schreeuwlelijk of die uitbundige lacher! Zij is teder, liefdevol en… lui. Deze blog is geschreven met een knipoog en een beetje waarheid, althans, als ik naar Elynn en haar ‘maniertjes’ kijk.

 1. ZE WILLEN ALTIJD KNUFFELEN
  Tja, daar gaat de eerste al… Taboe of niet, de mijne wil toevallig altijd knuffelen. Veel en vaak. Overal en altijd. Ze is een echte kroelkont en ik weet dat er meer gehandicapte kinderen zijn die ‘toevallig’ veel en vaak willen knuffelen. Maar hoe fijn is het dat je kind met je wil knuffelen! En ook met de buurvrouw, de supermarktmedewerker, de postbode, de krantenverkoper… oeps. De zonnige kant: deze kids hebben gewoon heel veel liefde te geven en behandelen iedere mens gelijk. Ze maken de wereld mooier vind ik. Prachtig toch?!

  Motorisch probleempje

 2. ZE KWIJLEN
  Ja, dat gebeurt weleens. De meeste kinderen met een handicap kiezen hier echter niet zelf voor hoor. ‘Mama, vandaag is het dinsdag en ik heb besloten dat ik vandaag wil gaan kwijlen, het is alweer zo lang geleden’. Het overkomt ze door hun beperking en is dus vaak een motorisch probleempje. Elynn kwijlt ook weleens, al vind ik het woord ‘speekselvloed of wildwaterbaan’ wat gezelliger klinken. Vooral als ze zich ergens op concentreert tijdens een activiteit. Of als ze uit school komt en dan vraag ik haar weleens lachend: ‘ heb je weer leuke jongens gezien op school?!”

  Helemaal hip!…whatever

 3. ZE HEBBEN GEEN LEUKE KLEDING AAN 
  De meeste kinderen met een handicap die ik ken hebben gewoon hippe, leuke kleding om hun lijf. Ik kan me wel voorstellen dat wanneer kinderen in een rolstoel zitten zij het fijner vinden om zachte, joggingstofachtige kleding aan te hebben. Dat dit er dan niet altijd hip uit ziet is een mening, geen feit. Niemand wil, denk ik, de hele dag in een strakke skinny spijkerbroek zitten waardoor je benen afknellen met daarboven een spijkerblouse waarvan je niet zelf de knopen kan open- en dichtmaken, zeer onpraktisch! maar he, wel hip en helemaal van nu! Whatever…

  Ze heeft een poepprobleem

 4. ZE STINKEN NAAR POEP EN PLAS
  Sommige, maar zeker niet alle kinderen met een handicap, zijn incontinent. Hierdoor voelen zij zelf niet goed, of helemaal niet aan of ze naar de wc moeten en sommige kinderen krijgen hierdoor vuile of natte kleding. Dit is erg vervelend en vaak ook verdrietig voor de kinderen zelf. Elynn heeft ook een poepprobleem waardoor zij overdag niet op de wc durft te poepen. Resultaat: de hele dag aandrang maar negeren en in ophouden is ze een ster. Ze heeft dan vaak op de dag remsporen in haar inlegger waardoor er soms een poepluchtje vrij komt. Deze dame maalt er niet om maar er zijn zeker wel kinderen die zich hiervoor schamen. Ik weet dat dit ook bij niet gehandicapte kinderen een probleem kan zijn dus laten we hierin wat liever en begripvoller zijn.

  Met een oergevoel!

 5. ZE SLAAN GRAAG
  Oei. Delen de meeste kinderen niet weleens een mep uit? Zowel gehandicapte als niet gehandicapte kinderen verkopen elkaar weleens een dreun. Ik denk wel dat deze groep kinderen minder makkelijk voor zichzelf kan opkomen, met woorden maar zeker ook minder in staat om zichzelf fysiek te verdedigen. Anderzijds begrijpen ze niet altijd de situatie waarin ze zitten en handelen ze primitief. Met een oergevoel zeg maar. Of je hebt het gewoon verdient… Next.

  Praten is zo 1999!

 6. ZE PRATEN CHINEES
  Mijn dochter Elynn praat nu sinds enige tijd redelijk verstaanbaar. Ik zeg redelijk want soms klinkt het hier en daar nog een beetje Chinees of Russisch maar over het algemeen praat ze ‘anders’ dan leeftijdgenootjes zonder handicap. Is dat een ramp? nee hoor. Kan ze zich uiten? ja! en daar gaat het nou juist om. Praten is zo 1999. Communiceren in stilte is het nieuwe praten. Aanvoelen en empathie tonen is daarbij een belangrijke schakel en deze kinderen zijn daar nou net meester in!

  Orders uitdelen als een pro!

 7. ZE ZITTEN IN EEN ROLSTOEL EN KUNNEN NIKS
  Nou… ik zal je zeggen, dat is zo niet waar! En wat is niks? Misschien zijn sommige kinderen fysiek wat minder sterk maar ze kunnen vaak wel duidelijke aanwijzingen geven hoe ze iets willen hebben! En hoe! Mijn dochter is ‘half’ rolstoelgebonden, dat wil zeggen ze loopt stukken maar ze maakt ook vele kilometers in haar rijtuig. Ze kan rijden met in haar hand een beker drinken en tegelijkertijd orders uitdelen als een pro!

  Apetrots!
 8. ZE LOPEN RAAR
  Dat klopt, soms. Sommige kinderen, net zoals mijn kind, kunnen niet zo goed lopen. Door Cerebrale Parese, scheve voeten, lengteverschil, spalken, noem maar op. Het is een medisch probleem en ze lopen niet expres zo alsof ze net van een feestje komen. Deze kinderen zijn vaak apetrots op het feit dat ze überhaupt kunnen lopen! Dus in plaats van over ze te roddelen of ze uit te lachen omdat ze een dronkemansloopje hebben, hebben ze veel meer aan een ‘wat knap van je!’ of een ‘wat loop je vreemd, hoe komt dat?’ reactie. Of je houdt gewoon je mond dicht en stopt met staren.

  Creativiteit wordt gewaardeerd!
 9. ZE GILLEN VEEL
  Ach, dat valt best wel mee. Sommige kinderen willen gewoon graag, net zoals alle kinderen eigenlijk, aandacht krijgen en communiceren. Dat dat zonder woorden gebeurt dat is niet altijd een keuze, maar veelal een handicap. Als je niet kan praten dan wordt je creatief in het verzinnen van andere methoden. En wordt creativiteit niet juist ontzettend gewaardeerd op school?!

  Ze voelen je haarfijn aan
 10. ZE BEGRIJPEN JE NIET
  Deze vind ik pijnlijk. Want als je niet kan praten of in een rolstoel zit, betekent dat niet altijd dat je een ander niet begrijpt. Integendeel. Deze kinderen voelen haarfijn aan wat je bedoelt. Dat de communicatie soms wat stroef loopt zegt niks over de mogelijkheden tot het maken van contact. Wat wel helpt is rechtstreeks te praten TEGEN het kind en niet over, langs, onder of naast het kind te kijken of te praten tegen de vader of moeder. Zo irritant!

  Visusprobleempje…
 11. ZE KIJKEN JE NIET AAN
  Vanmorgen nog. Dochterlief is moe en kijkt met haar ene oog naar het plafond en de andere naar de muur. Joehoe! Hier ben ik. ‘ ik hoor je wel hoor mama’. tja… visusprobleempje…

  Als pop haar mond niet opentrekt?!
 12. ZE STOPPEN ALLES IN HUN MOND 
  Alles? Nee. Natuurlijk is de ene handicap de andere niet maar het is een vooroordeel dat kinderen met een handicap alles in hun mond stoppen. Dit wordt vaak gedacht omdat sommige kinderen op een ontwikkelingsleeftijd van een jonger kind blijven steken terwijl ze in kalenderleeftijd ouder worden en daardoor met hun zintuigen dingen (blijven) ervaren. Elynn stopt nog steeds af en toe de voeten van haar pop in haar mond terwijl ze rustig televisie kijkt. He! als die pop haar mond niet opentrekt?!

  Gekke tik
 13. ZE HEBBEN EEN GEKKE TIK
  Ja! leuk is die he?! Even dat hoofdknikje, tong-uit-de-mond-gooi actie, een kreet geven uit het niets of, in Elynn haar geval, op haar pols bijten bij frustratie. Ach, houden we niet allemaal ergens een tik verborgen?
 14. ZE HEBBEN EEN TONG DIE EEN EIGEN LEVEN LEIDT
  Vooral een tong die graag naar buiten hangt. Bij spanning, opperste concentratie of gewoon, altijd. En nee, die tong is niet altijd dik zoals je weleens mensen hoort ‘smoezen’. Die tong is gewoon prachtig en ja, die hoort eigenlijk achter gesloten deuren te blijven totdat ze minimaal 16 jaar is. Maar goed. Jong oefenen is oud gedaan.
 15. ZE ZIJN ONBEVANGEN
  Heerlijk! Ze hebben geen schroom en trekken zich niets aan van hun medemens. Wat een gevoel van vrijheid moet dat geven! Diep respect.

  Ze hebben gewoon maling!
 16. ZE LUISTEREN NIET
  Soms hebben kinderen met een handicap ook gehoorproblematiek. En soms, zoals in het geval van Elynn, hebben ze gewoon maling aan hun ouders.
 17. ZE LACHEN UITBUNDIG
  Check! Hier een giller, een krijser, een harde lacher! Want als er gelachen wordt dan doet Elynn dit uitbundig. Of dit ook iets te maken heeft met haar handicap? welnee. Dat is karakter.
 18. ZE ZIJN LUI
  Nee. Sommige kinderen met een handicap kunnen gewoonweg niet in alles meedoen omdat het fysiek of mentaal te zwaar is. Zijn ze dan lui? Niet altijd. Elynn? Tja, die is soms wel wat lui. Als ze haar zusje duidelijke instructies meegeeft om wat speelgoed voor haar te pakken waar ze zelf bij kan, dan vind ik dat lui. Dus trap er niet altijd in hoor! Kinderen met een handicap kunnen ook prima zelfstandig zijn, maar het neemt niet weg dat het soms aardig is om je hulp aan te bieden.

You Might Also Like

De toonhoogte heeft wel wat weg van een groepje herdershonden die vol bij hun ballen worden gegrepen

Het geven van een kinderfeestje door mijn gehandicapte dochter

Even een momentje rustig tandenpoetsen zit er soms niet in

Een kerst vol glitters, glans en… prikkels

Als een Eskimo met bevroren wimpers

Het moet voor haar niet makkelijk zijn om dagelijks alle impulsen proberen terug te stoppen in hun eigen hokjes nadat ze ze heeft uitgelaten

Mijn eerste kind is gehandicapt, durf ik voor een tweede te gaan?

Als je je jonger voelt dan je werkelijk bent…

Tegelijkertijd weet ik dat deze onrust op haar kan overslaan en waar ik de prikkels weg tel in de 10 tellen regel, kan zij ze moeilijker kwijt

1 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *