Dat yoga-uurtje bestaat uit ruften, kwijlen en snurken!
Gezondheid

Dat yoga-uurtje bestaat uit ruften, kwijlen en snurken!

jan 09, 2018 Geen reacties

Lucht dat ontsnapt uit alle gaten

Yoga. Ik doe eraan. Op een echte school met echte yoga maatjes, allemaal gezellig naast elkaar op een matje. Als je denkt dat we daar lief en leed delen, heb je het mis. We delen lucht. Veel lucht. Lucht dat ontsnapt uit alle gaten die je je maar kunt bedenken en lucht die we niet kunnen sturen of tegenhouden. Sorry yogabuuf, die ontsnapte! Dus als onze Yoga docente zegt dat het goed is als we ons ‘leeg’ voelen vanbinnen, is het even stil in de ruimte. Ik zie ons clubje denken. Leeg. Helemaal leeg moeten we. Dus… daar gaan we. Natuurlijk is er zeker ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen en wordt er naar elkaar geluisterd. Maar over het algemeen ontspannen we onze monden, tot kwijlens toe.

Ik blijf in die valkuil vallen

Nee hoor. Zo erg is het niet. Vaak voel ik me na een yoga avondje wel leeg, maar dan vooral in mijn hoofd. Dan is de spanning van me afgegleden en zijn de zorgen iets verder weg gegaan. Yoga helpt me om te kunnen ontspannen. Elynn geeft me heel veel energie en liefde. Dat is prachtig, echt waar maar tegelijkertijd kan die energie binnen een paar uur uit me lopen. De zorg voor haar is namelijk best pittig. Iedere dag weer. Ondanks dat ik weet dat het belangrijk is dat ik ook voor mezelf rustmomentjes pak, blijf ik in die valkuil vallen. Keer op keer. Hard ook. Dus een jaar geleden besloot ik om iets voor mezelf te gaan zoeken. Iets dat me ontspanning kon geven. En zou het niet lukken om dat te vinden bij yoga, dan had ik in ieder geval een uurtje per week voor mezelf gereserveerd staan.

Dat uurtje bestaat uit ruften, kwijlen en nurken

Dat dat uurtje zou komen te bestaan uit ruften, kwijlen en snurken, dat had ik van te voren niet bedacht. Maar los van dat, kan ik me op mijn ademhaling richten en mijn hoofd leegmaken, dus het geeft me ontspanning! Tijdens de les ligt de focus vaak op de ademhaling, ons belangrijke instrument wat ervoor zorgt dat we kalm blijven. Kalm. Zen. Dus niet gaan hyperventileren, wat in het begin nog weleens gebeurde. Als de docente dan zei, focus op je ademhaling, maak een buikademhaling, dan raakte ik in paniek want het ergste was nog: ik kon geen buikademhaling maken! Echt niet! nog steeds niet! Hoe ik hem ook probeerde op te laten bollen, hij ging onregelmatig en helemaal de verkeerde kant op! Had ik opeens een bobbel op mijn rug in plaats van een bolle buik. Of ik stopte met ademhalen als we de tip kregen: adem diep in, hou even vast… en dan was ik zo bezig met ‘vasthouden‘ dat ik het einde van de zin niet meer hoorde… en laat maar los. Oeps. Rood aangelopen inmiddels en flink bezweet.

Ontsnappen uit de zorgwereld

Nee, eerlijk is eerlijk, yoga helpt me om te ontsnappen… euh, ontspannen. Nee, eigenlijk helpt het me wel om te ontsnappen. Ontsnappen uit de zorgwereld waarin ik zit. Voor heel eventjes maar. Even denken aan een wit zandstrand naast een zee met rollende golven. Een ondergaande zon en een zacht waaiend windje. Buuf!!! En ik denk dat het heel belangrijk is om mij af en toe terug te trekken. Om zo het grote geheel te kunnen blijven monitoren. Om te blijven zien wat belangrijk is. En om vooral voor mezelf te blijven zorgen. Want Elynn heeft mij nodig. De sterke mij.

You Might Also Like

Eindelijk, na al die jaren, dat buikspek van je af kunnen gooien!

Haar eerste verjaardag vierden we in het ziekenhuis, ondanks alle zorgen om haar gezondheid

Schrik niet van de rij krammen zei de chirurg, terwijl ik naar haar opgeblazen hoofdje staarde

Tegen de 3-minuten-regel bij de tandarts kan ze niet opboksen!

Huilend roep ik dat ze niet uit de aanval komt

Als ze haar kaka nou eens op die pot dumpt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *