Als ze haar kaka nou eens op die pot dumpt!
Gezondheid

Als ze haar kaka nou eens op die pot dumpt!

nov 17, 2017 Geen reacties

Rondvliegende poepsnippers

Zindelijkheid! Het in staat zijn de eigen natuurlijke behoeften te beheersen en dan met name de prikkel die een kind ervaart om zich te ontdoen van plas of poep. Oké, daar is gelijk al de uitdaging voor Elynn bij de woorden ‘prikkel’ en ‘plas en poep’. Want dat is voor haar een moeilijk proces! Voor mij ook mag je weten. Want die prikkel vanuit haar hersenen die is wel degelijk verstoord en plas en poep is de afgelopen jaren vaker om mijn oren gevlogen dan me lief is dan dat het netjes in de wc of het potje was belandt.

Blame it on the spierspanning!

Om zindelijk te worden moest Elynn er lichamelijk en geestelijk klaar voor zijn. Lichamelijk gezien was ze er 2 jaar geleden, op 4 jarige leeftijd, half aan toe. Haar lichaam was al best groot gegroeid, alleen de functies daar beneden waren nog niet helemaal klaar voor hun taak. Blame it on the spierspanning wat betreft haar pruimsluitspier en haar poepgatsluitspier. Geestelijk was ze er klaar voor had ik het idee. Elynn liet namelijk weten dat ze had geplast, dat ze moest plassen en dat ze op dat moment bezig was met plassen. Oeps… Dus op een prachtige zomerse dag nam ik het initiatief en ging aan de slag met haar. Wat ze op het consultatiebureau altijd zeggen: laat je kleine lekker met de billen bloot rondlopen! dan zul je zien dat ze het snel doorhebben! Ahum. Mijn ‘kleine’ was al 4 en kon nog niet goed lopen dus ‘lekker’ haar plas laten lopen terwijl ze er vol inzat leek me niet zo’n fijn idee. Dat ze het snel doorhad dat zag ik ook, maar dat ze in haar zeik moest blijven zitten om het te leren dat ging me wat ver. Nee. Wel de blote billen tip aangenomen, maar dan in het badje, fijn in de tuin met het potje ernaast. Gek genoeg had Elynn snel door wat de bedoeling was en riep vanuit het water dat ze moest plassen. Dit ging zo verbazingwekkend goed dat ze na die zomer volledig zindelijk was van het plassen. Poepen… dat is een ander verhaal.

Ze weet heel goed dat ze haar drol in de pot moet afschieten!

Al een hele tijd poept Elynn namelijk in haar luier. In bed. Verre van ideaal. In haar babyjaren had ze door alle medicijnen last van erge obstipatie en waarschijnlijk is het daar mis gegaan. Poepzakje na poepzakje ging er door haar melkfles om haar maar te ‘legen’ maar zelfs de zakjes met poeder konden het op een gegeven moment niet meer bijbenen. Ze zat regelmatig verstopt. Totdat ze op een dag meer ging bewegen en we voorzichtig zonder de zakjes gingen proberen. Het werkte en Elynn is vanaf die tijd weer ‘normaal’ gaan poepen. Een kind is zindelijk, wanneer het volledig zelf kan bepalen wanneer en waar het wil gaan plassen of poepen. Dat gezegd hebbende is Elynn zindelijk! Ze weet heel goed dat ze haar drol in de pot moet afschieten, maar ze doet het toch veilig in haar luier. Ze is 6. Dat wil je niet meer. Als ik haar vraag waarom ze niet op de wc poept dan zegt ze: ‘andere keer mama, later’. Ze is ook een ster in het ophouden van haar poep. Ik kan haar wel iedere minuut van de dag op de plee zetten, ze weigert en er komt niets. Dat ze de hele dag aan het remmen is in haar onderbroekje, dat zien we. En zij ook, maar het lijkt haar niet veel te doen. Yinnte roept regelmatig: ‘Elynn, je stinkt naar poep’. Het doet me zeer om dat te horen van haar jongere zusje, die al aardig op weg is met de zindelijkheid. Elynn roept dan terug: ‘echt niet! jij stinkt zelf, Yinnte-poep’. Het lijkt haar niets te doen. Maar klopt die opvatting dan wel? Want technisch gezien is ze dus wel zindelijk. Ze voelt het, begrijpt het, weet het… en houdt het op.

Haar billen pasten niet meer op het potje!

Ze zeggen dat een kind een aantal ontwikkelingen moet doormaken, ook op emotioneel gebied. Dat het kan helpen haar te belonen, niet te willen forceren, niet alles in 1 keer te willen doen, op het potje te leren zitten, rekening houden met ongelukjes, herinneren aan toiletbezoekjes, aanmoedigen, haar de tijd gunnen… Klinkt allemaal veelbelovend. Is het echter niet. Niet bij haar. Haar belonen heb ik gedaan voor het zindelijk worden van plassen. Ik heb de i-pad afgepakt en gezegd, dat als ze op de wc zou plassen, ze hem terug mocht hebben. Beloond! Ik heb niets geforceerd, heb alleen met haar afgesproken dat ze na de zomer zindelijk zou zijn. Heeft toch niks te maken met tijdsdruk? toch? Op het potje leren… mh. Die hebben we maar overgeslagen, haar billen pasten er niet meer op. Haar aanmoedigen heb ik zeker gedaan! En hoe! Stond te juichen bij iedere zucht en scheet en deed vreugdedansjes in de wc totdat ik erbij neer viel. Toch viel op een dag het kwartje. Of ze wilde gewoon heel graag haar i-pad terug.

Poepen blijft toch een dingetje…

Binnenkort mag ze op de poeppoli komen van het revalidatiecentrum. Ik moest wel lachen want de eerste vraag die me gesteld werd aan de telefoon bij de kennismaking was: ‘heeft u al eens uitgelegd aan Elynn dat het wenselijk is om op de wc te poepen?’ Huh? Meent u dat nou?! Ik dacht dat ze wel de tuin in kon om achter de struiken te gaan zitten? Wat stom van me! Nee, begrijp me niet verkeerd. Ben heel blij met deze geboden hulp want misschien hebben ze wel die ene tip die ik nog niet bedacht had, waardoor Elynn eindelijk, na jaren lang tobben en het hebben van een poepangst, of laksheid, haar kaka op die pot dumpt en ik niet meer die grote meiden billen in een luier hoef te proppen. halleluja! We gaan het zien. Wordt vervolgd…

You Might Also Like

Huilend roep ik dat ze niet uit de aanval komt

Schrik niet van de rij krammen zei de chirurg, terwijl ik naar haar opgeblazen hoofdje staarde

Eindelijk, na al die jaren, dat buikspek van je af kunnen gooien!

Tegen de 3-minuten-regel bij de tandarts kan ze niet opboksen!

Haar eerste verjaardag vierden we in het ziekenhuis, ondanks alle zorgen om haar gezondheid

Dat yoga-uurtje bestaat uit ruften, kwijlen en snurken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *